8 Nisan 2013 Pazartesi

Arpacık Soğanlı Yahni ( Et yemeği )



 




Etyemezden et yemeği tarifi! Ben iyi baharatlanmış köfte hariç et, balık ve tavuk yemeyen o “ağzının tadını bilmez”lerdenim ;))) Beni en çok üzen şey tadına bakamadığım için sevdiklerime bu tür yemekleri pişirememekti. Zamanla anladım ki yemeği yaparken tadına illa ki bakmak gerekmiyor. Doğru miktar, doğru teknik ve bilen birilerinin muhteşem püf noktası bilgileriyle bu sorun da aşılabiliyormuş. Eeee daha ne diyeyim size? Benim gibi etyemez yapabildiyse siz etseverler kim bilir ne güzel yapar bu yemeği, değil mi? Hadi ellerinize sağlık şimdiden… Çok basitmiş yeminlen!!!

ARPACIK SOĞANLI YAHNİ
KAÇ KİŞİYE YETER?
* 2-3 kişiye yeter bu miktarlarla…
NE LAZIM?
** Hemen şöyle bir bilgiyle başlayayım: Etiniz ne kadar olursa olsun… İster yarım kilo ister 750 gr. ister 1 kg. Önemli olan yemeğin içine koyacağınız malzemelerin oranı. En az etin yarısı kadar arpacık soğan kullanmanızı tavsiye ederim. Damak tadınıza göre etle aynı miktara kadar çıkabilirsiniz.
·         500 gr. dana kuşbaşı et ( kuzu eti de kullanabilirsiniz elbette)
·         200-250 gr kadar arpacık soğan ( hemen hemen bir çorba kasesini tepeleme dolduracak kadar soğan olacak ama hatırlayın ki soğanı istediğiniz kadar arttırabilirsiniz)
·         3 yemek kaşığı zeytinyağı ve dilerseniz 1 yemek kaşığı tereyağı
·         1 yemek kaşığı domates salçası
·         ½ yemek kaşığı acı biber salçası ( kullanmasanız da olur)
·         1 silme yemek kaşığı kırmızı biber ( kullanmasanız da olur)
·         1 silme tatlı kaşığı tuz
·         ½ çay kaşığından az karabiber ( kullanmasanız da olur)
·         Pul biber, kekik… gibi gönlünüzce baharat
·         Sıcak su
 ** Dilerseniz 1 su bardağı haşlanmış nohut ya da iri doğranmış patates ya da mantar da ekleyebilirsiniz yemeğinize...
NASIL YAPARIZ?
1-      Eti arpacık soğanlardan biraz daha irice büyüklükte doğrayın. Kimi eti pişirmeden önce yıkarmış yani sudan geçirirmiş şöyle bir. Hani ben söyleyeyim de…
2-      Eti genişçe bir tencereye koyun ve orta ateşi açın. Arada bir karıştıra karıştıra pişirin. Önce et suyunu salacak, rengi kahveye dönecek, sonra yavaş yavaş suyunu çekecek. Hiç paniklemeyin ve sabırla bekleyin suyunu çekene dek. Bu sırada tencerenin kapağını kapatmayın.
3-      Et suyunu çekerken siz soğanları soyun ama kök kısmı ve uç kısmını çok derin kesmeyin ki pişerken dağılmasın soğancıklarımız ;)
4-      Et suyunu çekince yağını ekleyin ve 1-2 dakika çevirin. Şimdi arpacık soğanları ve salçalarımızı ekleyelim ve 5 dakika kavuralım.
5-      Şimdi kaynar suyumuzu tencereye ekliyoruz. Kırmızı toz biberi de şimdi ekleyebilirsiniz. Et ve soğanların üstünü örtsün yeter. Az gelir de yemek pişerken suyu azalırsa yine eklersiniz endişelenmeyin. Yeter ki köşede kaynar suyunuz olsun…
6-      Tencerenin kapağını kapatın ama hafif aralık kalsın ki taşmasın. Ateşimizi de kısın. Ağır ateşte aheste aheste pişsin. Süre veremem ama eti aldığınızda lif lif ayrıldığını ve iyice yumuşadığını göreceksiniz. Ya da tadına bakın! Herkes benim gibi etyemez değil ya…
7-      Yemeğiniz piştiyse tuzunu ve baharatını ekleyin ve altını kapatıp kapağını da kapatın.
SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!

8 yorum:

  1. Merhaba,

    Tarifleriniz gerçekten çok güzel. Başarılar dilerim. Ellerinize sağlık.

    Not: Eğer isterseniz bir kaç tarifi sizin için sizin adınıza sitemde yayınlayabilirim. Dönüş yapmanız yeterli.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Çok teşekkür ederim. Takdir edilmek harika ;)) Paylaşmak güzeldir elbette ve ben de onur duyarım...

    YanıtlaSil
  3. Harika olduuuu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerinize sağlık o vakit. Afiyet olsuuuuun :)))

      Sil
  4. Deneyecegim yarin umarim guzel olurr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım tarifim işe yarar. Eminim ellerinizin lezzeti tarifime can verir. Afiyet olsun ;))

      Sil
  5. süper bir tarif olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkür ederim. Afiyetler olsun ;)

    YanıtlaSil

DMCA.com Protection